Οι αερομεταφορές στην Ευρώπη γνωρίζουν άνθηση αυτό το καλοκαίρι και, παρά τα πολλά προβλήματα, αναμένεται να προσεγγίσουν τις επιδόσεις του 2019. Όμως, ποια θα είναι η ζήτηση μετά το τέλος των διακοπών στους ευρωπαϊκούς προορισμούς;
Το ερώτημα αυτό κυριάρχησε στο ετήσιο συνέδριο του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων – ACI Europe, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα, λίγο πριν από την είσοδο στην περίοδο αιχμής για τον ευρωπαϊκό τουρισμό.
Όπως τονίστηκε, η καλοκαιρινή περίοδος διαμορφώνεται ως η καλύτερη μακράν από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού, που έχει επηρεάσει σοβαρά τον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών από το 2020.
Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Ryanair, και χώρες, ιδίως η Ελλάδα, έχουν ήδη ανακτήσει ή και ξεπεράσει τους ημερήσιους αριθμούς πτήσεων του 2019, σύμφωνα με το Eurocontrol, τον πανευρωπαϊκό οργανισμό εναέριας κυκλοφορίας.
Σε ολόκληρη την ήπειρο, η εναέρια κυκλοφορία ήταν την περασμένη εβδομάδα στο 86% της ίδιας περιόδου του 2019, σύμφωνα με το Eurocontrol, και αναμένεται να φτάσει έως και το 95% τον Αύγουστο σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη εκτίμησή του.
Οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να έχουν όσο γίνεται περισσότερες θέσεις για τις επόμενες εβδομάδες παρά την απότομη αύξηση των τιμών των εισιτηρίων, τις μεγάλες ουρές σε διάφορα αεροδρόμια από τη Φρανκφούρτη έως το Δουβλίνο και το Άμστερνταμ και τις απεργίες αεροσυνοδών, πιλότων ή ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
Αλλά μετά από αυτήν την έκρηξη πτήσεων τι έρχεται;
«Η ορατότητα είναι χαμηλή επειδή υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα», δήλωσε ο Olivier Jankovec, γενικός διευθυντής του ACI Europe.
«Είμαστε τώρα σε μια κατάσταση με πόλεμο στην Ευρώπη, έχουμε την προοπτική μιας αρκετά σκληρής ύφεσης, έχουμε πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ, οπότε πρέπει να δούμε πώς όλα αυτά θα επηρεάσουν το καταναλωτικό συναίσθημα”, είπε, τονίζοντας ότι επί του παρόντος είναι αδύνατο να υπάρξουν αξιόπιστες εκτιμήσεις για το μέλλον
Ο γενικός διευθυντής Κινητικότητας και Μεταφορών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Henrik Hololei, επανέλαβε αυτή τη σκέψη.
«Πρέπει πραγματικά να σφίξουμε τη ζώνη ασφαλείας γιατί θα υπάρξουν πολλές αναταράξεις», είπε στους μετέχοντες στο συνέδριο, ως επί το πλείστον εκπροσώπους των αεροπορικών εταιρειών. «Μπαίνουμε σε μια περίοδο αβεβαιότητας που δεν έχουμε ζήσει ποτέ την τελευταία δεκαετία. Και αυτός είναι φυσικά ο μεγαλύτερος εχθρός της επιχείρησης», είπε.
Ο Henrik Hololei ανέφερε ενδεικτικά τα προβλήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις υψηλές τιμές ενέργειας και τις ελλείψεις ενέργειας, τροφίμων και εργατικού δυναμικού. «Έχουμε επίσης επιτόκια που ανεβαίνουν για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία», πρόσθεσε.
Η τιμή της κηροζίνης έχει επίσης διπλασιαστεί σε σχέση με τον περασμένο χρόνο. Τα καύσιμα αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του λειτουργικού κόστους των αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες το μετακύλισαν στους καταναλωτές στις τιμές των εισιτηρίων, καθώς επιδιώκουν να ξαναγεμίσουν τα ταμεία που στραγγίστηκαν από τη διετή υγειονομική κρίση.
Ο επικεφαλής του διεθνούς αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, Kadri Samsunlu, εξέφρασε ανησυχίες για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στη Δυτική Ευρώπη. Αν πληγεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, τόνισε, δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στη ζήτηση. προειδοποίησε.
Οι ομιλητές κατέθεσαν τέλος την ελπίδα τους το κουτί της Πανδώρας να μην περιέχει ένα νέο ξέσπασμα του κορωνοϊού, που θα προστεθεί σε όλο αυτό το εξοντωτικό πακέτο δυσκολιών.
«Ο COVID δεν έχει εξαφανιστεί, ούτε είναι εποχική γρίπη», προειδοποίησε ο Henrik Hololei.